Splitboard                  

Ski er laga for å gå. Snowboard for å køyre. Derfor er det enkelt og moro å kjøre brett, mens det er verre i motbakke. Heldigvis er problemet løyst. I alle fall nesten.

På ski står ein med beina parallelt og er i utgangspunktet ustø i fartsretninga. Slalåmteknikken løyser dette med fast hæl og stive støvlar. På telemark blir ein stabil ved å sette ein fot fram, og i seinare tid med støtte i utstyret.

På brett står ein sjøbein. Det gir enorm stabilitet i fartsretninga, mens sidevegen er grei. - Ein sykkel velter ikkje i fart. I laussnø løftar det store arealet brettet, og ein får følelsen av å sveve. På skare og skavlete føre er det ikkje like moro, men på gjennombrotsføre kan ein oftast kjøre greitt der ein ville hatt det fælt på ski.

Med litt hjelp lærer ein det grunnleggjande på ein dag, og så er ein i gang. Fjellfolk blir fort lei av skitrekk, så det går ikkje lenge før ein vil ha med brettet til fjells. Dessverre kjem ein ikkje langt med begge beina fastspent. Det har dukka opp svært variable løysingar på dette. Etter kvart er det splitboard som dominerer.

Splitboard er snowboard som vert delt i to og brukt som ski opp. På toppen set ein saman delane og monterar bindingane på tvers. Voile var først ute. Løysinga deira er enkel, og fleire produsentar har samla seg om denne. Ein av fordelane er at alle slags bindingar passar. Burton lagde sitt eige system, men det slo ikkje an, og dei leverer no med Voile systemet. (Ikkje i Norge?)


Handel

Gå ikkje til ei sportsforretning. Dei vil ikkje ane kva du snakkar om. Uhrweder Sport er importør for Voile. Utanlandske webshoppar fungerer også veldig greitt.

Voile Splitboard er "opphavet". Godt system som nettsida forklarer svært bra. - Har også rimelege "split-kit" for ombygging av vanlege brett. - Det fungerer godt, men kjøp "snowboardfellar" samtidig.

Prior Snowboards har godt rykte og godt utval innan splitboard. Brukar Voile system.

Bombersplitboards.com og Splitboard.com er nyttige sider, med diskusjonsforum. Webshop med Voile og Prior, pluss solide bindingar frå Bomber, som har bakgrunn i racing snowboard.

Telemark-Pyrenees har Voile Splitboard og godt utval av alt skiutstyr ++. Svært bra service og ganske rimeleg. Her finn du sko mm. Eller truger hvis du vil bruke vanleg snowboard.

 

 


Ting som ikkje fungerer så bra..

Den første sesongen gjekk til fots, med teleskopstavar og brettet på ryggsekken. Det kan gå bra, men vanlegvis er det eit blodslit og ein når bokstaveleg talt skifolket til knea. Og softboots kan trekke enorme mengder vatn. Dette gjekk ikkje, gleda over nedturen kunne ikkje kompensere for slitet opp.

Det neste var truger. Moderne truger har hælstøtte og broddar. Dei er lette og effektive så lenge snøen ikkje er for djup, eller bakken for bratt. Ned igjen heng dei på sekken saman med stavane. Men du blir ikkje populær hvis du trakkar sundt skispora, og det kan være tungt å alltid trakke sitt eige spor.

Så ski er lurt. Oppover. Derfor vart neste trinn "Clicker approach skis". Dette er korte ski som du stapper i sekken på nedtur. Eit klart framskritt. På godt føre var dei lette å gå med, og ein kan bruke skisporet. - Men i djupsnø gjekk dei små skia rett ned, og dei flotte turane i pudder vart eit blodslit. Støvlane trakk vatn og varte berre to sesongar.


Dette fungerer

Ein bør ha sko som er vasstette, tåler slitasje, har kantgrep og tar stegjern. Altså skisko, og helst randonné. Dei lette Scarpa F1 funkar fint, det gjer visst lette Dynafit-sko også. Telemark-sko går an, men  skotuppen kan lett subbe i snøen på tåsving.

Så må ein ha bindingar. Ein kan montere alle slags bindingar på "Voile Universal Slider Track". Step-in er bra. Ganske lett, solid og passer på plaststøvlar. Voile Mountain Plate er OK, Bomber splitboard binding er meeget bra.

 

 

.Ein får ferdige Splitboard, inkludert feller og frakt for 7-8000,- men har ein eit vanleg brett kan ein spare pengar ved å kjøpe Voile ”split-kit”. Det er drastisk å sette saga i brettet, men det fungerer. Brettet blir litt mjukare etter saging, men dette fungerar. Husk å kjøpe fellar samtidig.

 Det kan være trasig å gå i sidehelling med 15 cm breie ski, så på hardt føre er det ofte best å gå rett opp. Dette leiketyet er lettare enn kraftig skiutstyr, så det fungerer på topptur. - Men bruk ski hvis der er særlig flater eller motbakkar på heimveg...

 

 

Foto: I Velle

 

Voile Split Decision MOJO 66

Voile Mojo

 

 

Telemark og brettspor på Risenosa